Skip links

Huisartsenposten Rijnmond

Huisartsenposten Rijnmond is vreemde eend in de bijt voor Fendorse

Huisartsenposten Rijnmond is de vreemde eend tussen de opdrachtgevers van Fendorse. De meeste bedrijven en organisaties roepen de hulp in om via social media en doelgerichte marketing meer potentiële klanten te vinden. Bij Huisartsenpost Rijnmond is het juist belangrijk om de vraag af te remmen, zodat alleen echte noodgevallen er aankloppen, die dan ook snel en goed geholpen kunnen worden.

Een huisartsenpost is bedoeld voor acute zorg tijdens de avond, nacht en in het weekend. Veel mensen blijken er onnodig een beroep op te doen. Een groot deel van de klachten is niet ernstig en hoeft niet direct behandeld te worden. Vaak kunnen patiënten die zelf behandelen of de volgende dag naar hun eigen huisarts.

Ingegroeide teennagel

Huisartsenposten Rijnmond heeft vier locaties in de regio: in het IJsselland Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Communicatieadviseur Gitte Peeters legt uit dat de vraag te groot dreigt te worden: “Het verzorgingsgebied van Huisartsenposten Rijnmond telt 1,2 miljoen inwoners. Zij doen steeds meer een beroep op onze zorg.”

“Dat komt onder meer door de veranderende maatschappelijke behoefte. Enerzijds doordat het aantal mensen met een eigen huisarts daalt, overigens een trend in heel Nederland. Anderzijds omdat mensen ook buiten de reguliere uren van hun eigen huisartsenpraktijk voor zorg terecht willen kunnen.  Albert Heijn is tot tien uur ‘s avonds open; dus waarom kan je ook niet 24 uur naar de huisarts, vinden veel mensen”, weet Gitte. “Maar met een pijnlijke ingegroeide teennagel heb je geen acute zorg nodig.”

Van aanbod- naar vraaggericht

Gitte startte in 2023 bij Huisartsenposten Rijnmond. “Een boeiende organisatie binnen een dynamisch zorglandschap. De druk op de (acute) zorg is hoog en ook voor deze branche geldt een arbeidsmarktkrapte. Dan is samenwerking met andere zorgaanbieders om de zorg efficiënter aan te pakken belangrijk. Bijvoorbeeld door samen met ziekenhuizen spoedpleinen te realiseren, maar ook door zorgcoördinatie te realiseren met diverse zorgaanbieders. Alles om de zorg steeds beter op elkaar aan te laten sluiten en zodoende de zorgdruk te verminderen. Daar heeft de patiënt ook baat bij.”

Dat brengt ook op communicatiegebied veel met zich mee. “Nadenken over een nieuwe website en over hoe we social media beter kunnen inzetten en versterken. Met als doel de communicatie met de doelgroepen te verbeteren.”

Die benadering was binnen de zorgsector en ook binnen huisartsposten nog niet altijd gebruikelijk. “We zijn er nog volop mee bezig. De omslag was al gaande en die zetten we voort: van aanbodgericht naar meer vraaggericht werken en aansluiten op de behoefte van de doelgroepen.”

Snel aan de slag gegaan

En daar kwam Fendorse in beeld. “Via een wederzijdse connectie: Tonia van Nieuwenhuijzen van media-adviesbureau Pole Position. Zij werkt veel met Fendorse samen, onder meer voor Koninklijke Spido. Toen ik aangaf dat ik ondersteuning kon gebruiken bij onze social media-activiteiten, bracht zij me in contact met Fendorse omdat het een betrouwbare partner is die meedenkt en ontzorgt. Ja. Dat was precies waarnaar ik op zoek was en wat ik vond in Fendorse.”

Eind 2023 begon de samenwerking. “Eerst bespraken we goed wat we willen bereiken en hoe we dat praktisch kunnen doen. Eigenlijk zijn we al vrij snel aan de slag gegaan. In november zijn de eerste posts online geplaatst.”

In beeld komen

“We hadden weinig volgers, vooral op Instagram en Facebook. Terwijl onze doelgroep daar zit. Het zijn prima kanalen om inwoners beter te informeren waarvoor de huisartsenspoedposten zijn en wat je bij klachten eventueel zelf kunt doen. Fendorse helpt die aantallen vergroten. Binnen een paar maanden waren ze al verdubbeld. Daarvoor is het nodig om de communicatie met die doelgroep gericht neer te zetten, steeds in beeld te komen en een continue stroom van interessante berichten te plaatsen. Daar is hun ondersteuning erg belangrijk bij.”

Wat voor berichten plaatst Huisartsenposten Rijnmond zoal? “We verschaffen veel informatie”, legt Gitte uit. “Over waarvoor mensen bij ons terechtkunnen en wat de procedure is. Maar ook over wat mensen zelf kunnen doen aan veelvoorkomende kwalen. Om de gezondheidsvaardigheden – ja, dat was voor mij ook een nieuw woord dat ik heb leren kennen in deze wereld – te vergroten. De centrale boodschap naar de bezoekers, naar het grootste gedeelte van de inwoners van Rijnmond is: regel het eerst zelf.”

”Daarvoor is het nodig om de communicatie met die doelgroep gericht neer te zetten, steeds in beeld te komen en een continue stroom van interessante berichten te plaatsen. Daar is hun ondersteuning erg belangrijk bij.”

Gtite Peeters, communicatieadviseur bij Huisartsenposten Rijnmond

gitte-peeters

Zelfzorgadvies

“We willen mensen met zelfzorgadvies en tips helpen. Via social media, binnenkort de nieuwe website, maar ook telefonisch. Zodat ze minder snel naar de huisartsenspoedposten komen en onze artsen tijd hebben voor mensen die echt spoed hebben. We merken ook dat velen geen netwerk meer hebben om vragen te stellen als: ‘Goh, mijn kind hoest. Wat moet ik doen? Vroeger ging je naar je moeder, je oma of naar je buurvrouw voor raad. Nu zoeken ze hulp of geruststelling door de huisarts te bellen.”

Samen met Fendorse bedenken Gitte en haar collega’s tips waar mensen echt iets aan hebben. “Preventief ook. In het griepseizoen posten we bijvoorbeeld over wat je kunt doen als je griep hebt. En als bijvoorbeeld de Rotterdam Marathon eraan komt, adviseren we deelnemers om laagjes aan te trekken, zodat je kleding kunt uittrekken als je het te warm krijgt.”

Juiste dosering

Fendorse zorgt voor de juiste dosering en inhoud van de berichten. “Chi-Jang, m’n vaste contactpersoon, zorgt voor kant-en-klare teksten en daarbij behorende beelden”, Gitte over de praktische werkwijze. “Daarop kan ik mijn wensen en aanpassingen op doorgeven en dan plaatst zij de posts op de momenten die we hebben afgesproken. Zo komen we als huisartsenpost op de goede momenten in beeld bij de doelgroep. Fendorse houdt ook alle statistieken bij, waardoor ik goed in de gaten kan blijven houden of we nog op de goede weg zitten of moeten bijsturen.”

Het gaat overigens niet alleen om informatie aan patiënten. Gitte: “We hebben nog twee andere doelgroepen. We willen naar onze ketenpartners binnen de zorg uitstralen dat we voor hen die betrouwbare partner zijn. Maar nog belangrijker is dat we via de social media nieuwe collega’s willen aantrekken. Dus benutten we die ook om ons als een aantrekkelijke werkgever te profileren.”

“In overleg met Fendorse richten we ons onder meer op studenten geneeskunde. Voor hen is een bijbaan als triagist bij de huisartsenspoedposten heel interessant en leerzaam.” Triagisten doen aan de telefoon de eerste beoordeling als een patiënt belt en schatten in of en hoeveel spoed een gezondheidsklacht heeft. Gitte: “Een boeiende baan met veel flexibiliteit en door het werken in de avond, nacht en in het weekeinde goed te combineren met een studie of – voor bijvoorbeeld doktersassistentes – met een gezin.”

Ben je enthousiast geworden of wil je meer weten over deze case? Neem dan contact met ons op via deze link!