Skip links

De voordelen van conversie analyse

Als je naar de grafische weergave van de sales funnel kijkt, zie je dat deze een logische vorm aanneemt. De funnel begint met de strangerfase, waarna men via verschillende kanalen op de website kan belanden en zich kan ontpoppen tot bezoeker. Uiteindelijk gaat deze bezoeker nog door een aantal fases voor het zich daadwerkelijk een klant kan noemen. Hoe verder in de sales funnel, hoe kleiner de aantallen worden. De eindfase gaat uiteindelijk geld opleveren, maar hoe weet je wanneer welke fase aan verbetering toe is en wat je daaraan mag uitgeven? Lees hier hoe je op een effectieve manier uiteindelijk meer leads kunt genereren, door het proces in kaart te brengen en te analyseren.

Waarom de sales funnel in kaart brengen?

Het is belangrijk om te weten in welke fase van het proces de meeste verbetering nodig is en waar deze verbetering als eerst nodig is. Om dit toe te lichten, helpt een voorbeeld waarin dit dus helemaal fout gaat: Het investeren van veel geld in adverteren, waardoor het bereik (lees: de strangers) enorm toe gaat nemen. Een deel van deze strangers worden bezoekers, maar vervolgens converteert jouw website niet en levert dit naar verhouding niet genoeg leads op.

Wat gaat hier nou fout? In de voorgaande situatie investeer je het geld dus niet juist. Enorm veel geld investeren in toestroom aan de voorkant van de funnel, terwijl deze dus gaandeweg verstopt zit. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw geld goed besteed wordt?

Hoe analyseer ik mijn sales funnel?

Breng allereerst het proces goed in kaart. In een conversie analyse, analyseer je de doorstroom van jouw proces aan de hand van verschillende fases. Dit gebeurt door middel van absolute getallen in combinatie met percentages. Nogmaals, de vorm van de sales funnel loopt altijd schuin af, waardoor de absolute getallen altijd afnemen. Maar denk eens aan de conversie percentages. Elke fase heeft een conversiepercentage naar de volgende fase. Als je deze percentages analyseert, dan weet je precies in welke fase het fout gaat en waar je dus moet verbeteren of in moet investeren.

Fendorse aanbevelingen:

  • Rapporteer goed en overzichtelijk wat er in elke fase gebeurt, houd de aantallen en de conversiecijfers goed bij!
  • Vergelijk percentages uit verschillende fases niet met elkaar, maar relatief met het potentieel van dezelfde fase. Elke fase heeft hierin een ander potentieel, waardoor het onderlinge verschil dus niet zo veelzeggend is.
  • Optimaliseer de sales funnel door te kijken waar de meeste winst valt te halen, welke fase snakt naar verbetering en welke fase presteert goed?