Skip links

Maak kennis met Martin Dekker

Martin Dekker, freelance tekstschrijver bij Fendorse, neemt ons mee achter de schermen van zijn werk. Sinds het prille begin van Fendorse is Martin er al bij, zo begon hij met een aantal teksten schrijven voor Fendorse zelf, wat zich al snel heeft uitgebreid naar het schrijven van klantcases. Met zo’n vijf opdrachtgevers, waaronder Fendorse, variërend van regelmatige tot sporadisch, houdt hij zijn balans. “Planning went op een gegeven moment wel. En gelukkig zijn er deadlines, die gaan dan meestal voor.”

Specialismen

Zijn specialismen? Ondernemerschap, haven, logistiek, en Rotterdam. “En vooral b2b”, benadrukt Martin. “Het is heel divers. Of het nu een journalistiek verhaal is, een financieel stuk, een blog of een persbericht.” Martin schrijft voor verschillende branches. “Het maakt niet zoveel uit of ik nu schrijf over een financieel product of financieel bedrijf, of een scheepswerf of een verzekeraar.” Zolang hij goed de doelgroep voor ogen houdt, komt hij er altijd wel uit zonder alles tot in finesse te weten. “Het gaat om de vertaalslag maken van de deskundigen die je interviewt, naar mensen die er niets of weinig van weten, maar wel geïnteresseerd zijn.”

Achtergrond

Schrijven doet Martin al lang, met een nieuwsgierige inslag. Met een achtergrond in Nederlands en een opleiding die begon met journalistiek en voetbalverslagen, belandde Martin uiteindelijk in de wereld van scheepvaart in Rotterdam. Na impact van de financiële crisis koos hij in 2012 voor het zelfstandige pad. “Voordat ik begon, dacht ik dat het me niet zo zou liggen, omdat ik me dan elke maand zorgen moest maken om een goede omzet te behalen, en zorgen over tegenslagen. Dat was in eerste instantie best spannend.” 

Gelukkig vonden al snel relaties klussen voor hem, en adverteren bleek niet nodig. “Na corona had ik wel het idee dat ik echt op zoek moest gaan naar opdrachten omdat ik het idee had dat het een beetje opdroogde. Gelukkig trok dat aan. Ik moet een aantal keren per jaar zelfs nee zeggen. Voelt soms niet fijn omdat je mensen niet teleur wil stellen.”

Stijl en onderzoek

“Het mooie is dat ik alle vragen kan stellen. Dus ja, tot ik het snap. En dan is het zaak dat je het eigenlijk nog wat beter begrijpt dan dat je gaat schrijven.” Wat betreft onderzoek voorafgaand aan interviews, geeft Martin aan: “In de regel is er niet veel tijd om heel uitgebreid onderzoek te doen en hoeft dat ook niet. Ik vind het zelf ook prettig om zo blanco mogelijk en dan met achtergrondkennis, maar ook vragen te stellen.” Martin benadrukt ook het belang van enthousiasme bij zijn gesprekspartners. “Wat fijn werkt, is dat mensen enthousiast vertellen over hun werk of hun product of het onderwerp. Wanneer mensen daar niet zo enthousiast over vertellen dan moet je wel heel veel uit ze trekken.” Wat maakt Martins schrijfstijl uniek? “Ik probeer zo levendig en eenvoudig mogelijk te schrijven, met best wel veel citaten, omdat op die manier de geïnterviewde een beetje tot leven komt en ook duidelijk is wat zijn of haar mening eruit komt, en niet die van mij of iets algemeens. Direct geschreven, eenvoudig woordgebruik, dat is een beetje mijn stijl.”

Opkomst ChatGPT

Zoals je wellicht zelf al vaak zak hebt geprobeerd, is het via ChatGPT mogelijk om teksten te genereren. Logischerwijs zien veel mensen dit als een bedreiging voor het tekstschrijversvak. Martin alleen nog niet: “Ik heb me er tot nu toe een beetje in verdiept,” geeft hij aan. “De ontwikkelingen gaan wel snel, ik vind de teksten alleen tegenvallen. Taaltechnisch is het helemaal goed, maar er zit geen leven of ziel in, en veel herhaling.” ChatGPT leert klanten ook niet op een persoonlijke manier kennen. “Doordat ik werk met vaste opdrachtgevers van Fendorse, leer ik die kennen en weet ik wat voor hen belangrijk is, en vooral hoe zij in elkaar steken.”

Onderdeel van het team

Martin communiceert als freelancer vanzelfsprekend veelal via de mail of telefonisch met Fendorse, en is natuurlijk niet op kantoor aanwezig. Gelukkig zijn we hier bij Fendorse wel aan gewend. Leuk feitje; zo zitten er collega’s in Barcelona, Kopenhagen en zelfs Bali. Dit maakt het remote werken met elkaar afwisselend, maar soms een beetje anders dan binnen andere organisaties. “Er gaat inderdaad veel via de mail, ik zie Fenna wel vaker in het netwerk en op de golfclub. Gelukkig word ik altijd gevraagd en uitgenodigd voor de teamuitjes.” 

Martins werk voor Fendorse is divers, variërend schrijft hij expert blogs, klantencases of andere interviews. Al jaren kunnen we vertrouwen op Martin als het aankomt op het schrijven van kwalitatieve teksten. Wederom een waardevol teamlid van Fendorse.