Website personalisatie voor betere leads
Op een website komen vele verschillende personen af. Meestal ziet die website er voor elke bezoeker hetzelfde uit. Maar willen zij wel hetzelfde bereiken? Fendorse heeft een stappenplan opgezet om het maximale uit je website te halen.
1. Begin met een 0-meting
Hoe ziet de huidige situatie eruit? Wat is het startpunt? Een paar vragen (die je daarvoor zou kunnen beantwoorden) die je jezelf daarvoor moet stellen zijn:
- Wie zijn je bezoekers?
- Hoe lang blijft gemiddeld de bezoeker op de site?
- Welke pagina’s worden het meest bezocht?
- Vinden bezoekers de content die jij wilt dat de lezer vindt ?
- Nemen zij contact op, downloaden zij of laten hun contactgegevens achter?
Veel van deze vragen kun je beantwoorden via Google analytics in combinatie met een micro applicatie, zoals Albacross. Ook zijn er andere tools om snel vragen te kunnen stellen aan je bezoekers. Als je al deze informatie hebt verzameld is het heel belangrijk om de data in verschillende categorieën te verdelen. Hierin moet je zelf kiezen welke data van belang is voor je strategie.
2. Segmenteer de bezoekers
Uit onderzoek blijkt dat 82% van B2B websites geen potentiële klanten zijn (Demandbase, 2017). Dit houdt in dat 18% van je bezoekers daadwerkelijk bij jullie kan kopen. Wat kan je doen om deze bezoekers te segmenteren?
– Context. Welke dag? Hoe laat? Welk apparaat?
– Bedrijfsinformatie elk bedrijf ? Bedrijfsgrootte? Omvang? Geografie?
– Gedrag
Het is heel erg interessant om te weten hoe lang iemand op je website kijkt, welke pagina’s die bezoekt en hoe vaak iemand terugkomt.
Met deze informatie kun je de website verder personaliseren. Indien je weet te achterhalen welke bedrijven je website bezoeken, kun je met Account Based Marketing zeer specifiek deze bedrijven of zelfs hun werknemers aanspreken.
Dankzij de gedragsdata kan je inzicht verkrijgen in welke fase een websitebezoeker zit. Mensen die al vaker op je website zijn geweest hoeven niet te zien wat je als bedrijf doet, maar die hebben behoefte aan wat meer diepzinnige informatie. Deze terugkerende bezoekers zien juist graag een demo. Bezoekers die al klant zijn willen juist op de hoogte worden gebracht van updates of nieuwe producten.
3. Zorg dat de juiste doelgroep het juiste bericht krijgt.
Menig B2B marketeer denkt dat personalisatie van de website bij nul begint. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer je al content hebt zoals een casestudie of whitepaper kan je die uitstekend personaliseren.
In het geval dat je recent een e-book hebt geschreven dat bijvoorbeeld nuttig is voor offshorebedrijven. Dan kun je een landingspagina maken waarop je de content afstemt op die branche. Gebruik hun terminologie, laat toonaangevende klanten zien die ook al gebruik maken van jullie product of dienst. Al deze zaken zorgen ervoor dat het herkenbaar en betrouwbaar overkomt.
>Lees ook: Marketing in de tijden van crisis.
4. Meet de resultaten
Als laatste stap is het belangrijk om de resultaten te meten en hier de juiste analyse van te maken. Via Google Analytics kun je zien waar je inspanningen toe hebben geleid.
Bekijk bij de gepersonaliseerde pagina’s wie deze meerdere keren hebben bekeken en of deze pagina’s ook langer werden bekeken,maar pas op want een langer bezoek hoeft niet altijd positief te zijn. Dit kan namelijk ook betekenen dat de content die gezocht wordt moeilijk te vinden is en niet gevonden is.
Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om te achterhalen welke bedrijven bepaalde pagina’s hebben bezocht. Mocht het dan zo zijn dat bedrijven uit een branche op bepaalde pagina’s komen dan kun je deze specifiek inrichten.