Skip links

Marketing in tijden van crisis?

Juist in de bizarre tijd waarin we nu leven, word je meer dan ooit uitgedaagd innovatieve manieren te vinden om met je bedrijf succesvol te zijn en te blijven. Dé ultieme manier om het succes van je bedrijf te vergroten is tractie. Ik vertel je er graag meer over.

Tijdens de jaarwisseling proostten we nog massaal op een succesvol 2020. Een bijzonder jaar dat ‘twenty-twenty’ en vol goede voornemens stroopt menig ondernemer zijn handen uit de mouwen. Maar plots zijn we in een bizarre tijd terechtgekomen.

Het Coronavirus slaat wereldwijd om zich heen en blijkt steeds meer gevolgen te hebben voor ondernemers en werkgevers. Gangbare manieren van zakendoen worden aan banden gelegd. Social distancing zorgt ervoor dat thuiswerken de norm is geworden en we op zoek moeten naar vernieuwende manieren om klanten te werven en succesvol te zijn én te blijven.

Een uitdaging? Jazeker.

En tegelijkertijd is dit dé kans om alles op alles te zetten en met creatieve en innovatie oplossingen te komen. Een tijd van stilstaan waarin je koers kunt bepalen, je op de juiste dingen kunt focussen en resultaten kunt optimaliseren.

Nu fysiek netwerken onmogelijk is, is social selling het antwoord. Dat vraag om een heel andere techniek, aanpak en aansturing. Tractie is daarbij – meer dan ooit – the magic word.

Tractie? 

trekking is waanzinnig belangrijk voor elk bedrijf. Het is hét ultieme bewijs is dat klanten staan te springen om je product of service. Dat uit zich in meer verkopen, hogere omzetcijfers of een groeiende klantendatabase.

Oftewel, tractie betekent groei en is een waanzinnig krachtig middel voor elk bedrijf. Er zijn verschillende manieren waarop je tractie kunt genereren, ook wanneer je jouw bedrijfsvoering door onvoorziene omstandigheden heel anders aan moet pakken en het maximale uit het marketingbudget moet halen.

Wil je ‘viraal gaan’, hoe kun je dan zo ludiek en gepast mogelijk op de huidige situatie inspelen? Maar hoe bepaal je nu welk kanaal de meeste potentie heeft? In drie eenvoudige stappen kun je de beste kanalen en strategieën voor tractie identificeren.

Marketing tip 1 in tijden van crisis: Brainstorm alle 19 marketingkanalen

Dé misvatting van veel bedrijven is dat je met een bonte mix van verschillende marketingkanalen de meeste kans op succes hebt. Maar in de praktijk blijkt dat wanneer je échte tractie wilt behalen, je je beter kunt focussen op één kanaal met verschillende strategieën. Bepaal welke 19 kanalen* in deze bizarre tijd inzetbaar zijn.

Marketing tip 2 in tijden van crisis: Inzicht in potentieel succes van kanaalstrategieën 

Brainstorm over hoe succes er voor elk kanaal uit ziet. En ga met de meest veelbelovende ideeën testen en experimenteren. Beantwoord voor elk kanaal de volgende vragen:

  • Hoeveel gaat het kosten om klanten via dit kanaal te acquireren?
  • Hoeveel klanten zijn beschikbaar via dit kanaal?
  • Zijn de klanten die je via die kanaal verkrijgt ook jouw ideale klant?

Je test zowel kanalen als strategieën. Een kanaalstrategie is een specifieke manier om klanten te werven in dat kanaal. Voor het kanaal offline advertenties zijn advertenties in tijdschriften mogelijke strategieën tijdens de coronacrisis.

Daarnaast zijn Search engine optimisation (SEO), content marketing en e-mail marketing voorbeelden van online kanalen voor het realiseren van tractie gezien de huidige omstandigheden. Ook kun je gebruik maken van betaalde media, zoals search engine marketing, social en display ads en aanwezigheid op bestaande (nieuws-)platformen.

(Free) publicity en targeting blogs zijn manieren om je zichtbaarheid te vergroten. De meest ludieke manieren om je bedrijf voor eens en voor altijd op de kaart te zetten is onconventionele of virale marketing.

Het is niet de bedoeling dat je al veel tractie genereert met het kanaal. Het gaat er puur om te onderzoeken op een kanaal de kans heeft om échte tractie op grote schaal te genereren. Zo houd je de testen beperkt en betaalbaar.

Marketing tip 3 in tijden van crisis : Focus

Vervolgens staat focus centraal. Al je energie en resources zet je in op het kanaal en de strategieën die in stap 2 het meest veelbelovend zijn gebleken.

Lees in dit blog hoe!

In deze fase optimaliseer je de gekozen strategieën. Focus je op het verspreiden van content, dan bepaal je welke blogs je gaat benaderen, welke content je wilt delen en wat voor call to actions je gebruikt.

Kies je voor search engine marketing, dan optimaliseer je zoekwoorden, schrijf je effectieve advertentieteksten en maak je converterende landingspagina’s.

Wil je on op of the marketing game blijven – zelfs tijdens deze Coronacrisis – en échte tractie krijgen, dan moet je continu blijven innoveren over nieuwe strategieën binnen je kanalen. Met kleine experimenten en tests achterhaal je of een nieuwe strategie potentie heeft. In combinatie met momentum zou je zo wel eens échte tractie kunnen realiseren. Zelfs vanuit huis in je pyjama achter de laptop. Sky is the limit!

Succes deze tijden van crisis!

In de bestseller “Traction: How Any Startup Can Achieve Explosive Customer Growth” onderscheiden Gabriel Weinberg en Justin Mares 19 mogelijkheden om tractie te genereren. Deze kunnen we grofweg onderverdelen in online en offline kanalen.

Offline kanalen: sales, offline ads, offline events, beurzen & lezingen en workshops, ongebruikelijke PR (guerilla marketing), business development.

Online kanalen: virale marketing, public relations (PR), search engine marketing, social en display ads, search engine optimalization (SEO), content marketing, email marketing (verkrijg kwalitatieve data via www.bedrijvenopdekaart.nl), engineering as marketing, targeting blogs, affiliate programma’s, platformen, community building (on- en offline), webinars.