Skip links

Hoe is het gesteld met de uitvoering van digitale marketing onder de MKB’ers van Rotterdam?

Zoals bekend is Fendorse, naast een online marketingbureau voor lead generation en digital marketing, ook een erkend leerbedrijf. Om het streven naar verbetering te waarborgen doet Fendorse daarom ook veel onderzoek om de markt goed inzichtelijk te krijgen. Als goede afsluiter van het jaar 2017 publiceren wij met de cijfers van een onderzoek naar de uitvoering van digitale marketing onder de MKB-bedrijven in de regio groot Rotterdam.

Het blijkt dat de MKB’ers zich vaak wel bewust zijn van de noodzaak van digitale marketing en dat de eerste stappen al zijn gezet, echter laat de uitvoering vaak nog te wensen over en ontbreekt het aan optimalisatie. Daarnaast is het opvallend dat traditionele vormen van marketing, zoals radio en huis-aan-huisbladen, steeds minder worden toegepast.

In een vooronderzoek bleek dat de gemiddelde MKB’er wel gebruik maakt van moderne marketing. Social media kanalen en de website zijn veruit de meest gebruikte kanalen, daarna volgt e-mail marketing. Traditionele marketing wordt nauwelijks meer toegepast. Andere kanalen waren veelal onbekend of niet gebruikt, dit is allemaal onder het kopje ‘Overig’ geplaatst.

Kortom, de rol van een goede website en van social media wordt steeds crucialer voor het MKB. Zoals in onze eerdere blogposts al te lezen was, zijn er verschillende manieren om optimaal gebruik te maken van deze kanalen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze manieren veelal niet worden toegepast of geoptimaliseerd.

De inzet van SEA en SEO in de online marketing strategie

SEA en SEO zijn belangrijke tools om de vindbaarheid en het bereik van jouw website en advertenties te vergroten. Voor SEA blijkt er in ieder geval weinig budget wordt gereserveerd, 74% van de ondervraagden zegt namelijk niet betaald te adverteren en niks te doen aan SEA, Social Advertising en Affiliate Marketing. Er is niets nieuws onder de zon dat niet elke MKB’er budget heeft voor online advertising en/of de expertise in huis heeft om dit op een goede manier uit te voeren, maar een percentage van slechts 26% is toch redelijk mager.

Met de SEO optimalisaties blijkt het niet veel beter te zijn. Op de vraag naar de tevredenheid over de vindbaarheid van de eigen website, gaf 63% toe dat zijn of haar bedrijf erg slecht online vindbaar is. Slechts 19% van de ondervraagden is tevreden met de vindbaarheid van hun bedrijf en optimaliseren dit met behulp van SEO. 18% van de ondervraagden had dit niet inzichtelijk en kon er dus geen uitspraak over doen.

Het gebruik van content marketing

Uit dit onderzoek blijkt dat het ook met de content strategie erg slechts gesteld is. De respondenten werden gevraagd naar de waardering van de eigen content strategie. Uit de cijfers blijkt dat slechts 8% zijn eigen content strategie goed vindt, 19% stemde in met neutraal. 73% (!) waardeert de eigen content strategie als slecht of zeer slecht.

Sales strategie

Achter alle marketing en sales activiteiten moet een goede strategie zitten. Daarnaast is monitoring van de activiteiten erg belangrijk. Een sales funnel kan inzicht geven in de resultaten, zoals het conversie percentage van alle inspanningen en bottlenecks in het proces.

>> Lees hier meer over de sales funnel en conversie analyse 

Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste MKB’ers het sales proces niet in kaart hebben en geen inzicht hebben in de conversie cijfers. Slechts 40% van de ondervraagden heeft hun eigen sales proces in kaart, 60% had hun sales proces niet inzichtelijk. Daarnaast was bij 71% de conversie cijfers niet bekend, slechts 29% had dit wel op een rijtje. Dit houdt in dat enerzijds het managen op verschillende fases in het proces niet mogelijk is en anderzijds dat het überhaupt niet mogelijk is om te bepalen waar mogelijkheden liggen en groei gerealiseerd kan worden.

Hoe zorg ik voor een betere online performance?

  • Allereerst moet de strategie achter de sales en marketing activiteiten duidelijk zijn. Zet het sales proces in kaart en krijg inzicht in de conversie cijfers. Zo kun je uitbouwen en per fase bekijken waar verbetering nodig is.
  • Content creatie fungeert niet alleen als advertisement om mee te pronken op social media, maar je creëert ook nog eens je eigen kennisbank. Laat zien hoeveel kennis jouw bedrijf in huis heeft. Dit kan ook op een leuke manier om met jouw publiek te ‘engagen’.
  • Optimaliseer de vindbaarheid en performance van jouw website door SEO optimalisatie toe te passen.
  • Als deze bovenstaande stappen zijn gezet, is het tijd voor SEA. Zo vergroot je het bereik en zorg je voor een optimaal gebruik van social media en andere digitale kanalen.

Meer tips nodig? Neem contact op met Fendorse of vraag persoonlijk advies op maat (gratis en vrijblijvend).