Skip links

ChatGPT, de nieuwe werknemer op de loonlijst?

Kan je je voorstellen dat je in de toekomst een collega hebt in robotvorm? Wellicht is dit over een paar maanden niet eens meer zo gek. Sinds de demo van OpenAI op 30 november is het niet meer stil geweest rond ChatGPT. ChatGPT valt onder de discipline van ‘generatieve AI’. Dat type AI-systemen onderscheidt zich omdat het unieke content kan creëren, waar bijvoorbeeld analytische AI getraind is om ruwe data te herleiden naar eenvoudigere rapporten maar geen data kan verzinnen.  

 

Voor 30 november zijn heel veel knappe koppen jarenlang bezig geweest met onderzoek en ontwikkeling van deze ‘artificiële intelligentie’. Dat is ook de overkoepelende term die te pas en (minstens even vaak) te onpas gebruikt wordt om verschillende types van slimme algoritmen te omschrijven.

Sam Altman schrijft op Twitter hoe AI-toepassingen ons kunnen helpen om een hogere productiviteit te bereiken in sectoren zoals de gezondheidszorg. Tegelijk waarschuwt Altman dat overhaaste aanpassingen aan tools zoals ChatGPT contraproductief en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. “De samenleving heeft tijd nodig om zich aan te passen aan iets groots als AI. Voor er sprake kan zijn van een massale adoptie van AI, moeten er eerst nog enkele uitdagingen worden opgelost”, aldus Altman.

ChatGPT is een van de meest geavanceerde AI-chatbots ter wereld en heeft de mogelijkheid om interacties te simuleren door middel van natuurlijke taalverwerking. Gevolg hiervan is dat bijvoorbeeld de gegenereerde teksten een menselijke touch krijgen. In dit blog nemen we je mee in de ins- en outs van ChatGPT.

Hoe werkt chatGPT? 

ChatGPT is getraind op een enorme hoeveelheid data, bestaande uit teksten uit boeken, (wetenschappelijke) artikelen en internetbronnen. Door gebruik te maken van transformer-gebaseerde neurale netwerken, kan Chat GPT de patronen in deze tekst als het ware ‘lezen’. Hierdoor wordt data herkent en begrepen hoe menselijke taal exact werkt.

Wanneer jij een vraag of opmerking invoert in de chat, analyseert ChatGPT de tekst en gebruikt het zijn kennis van de taal om een antwoord te formuleren. Dit proces omvat het begrijpen van de syntaxis en semantiek van de vraag (betekenis en manier waarop woorden en zinnen worden gemaakt), het zoeken naar relevante informatie in de tekst data en het genereren van een passend antwoord.

En ChatGPT gaat verder dan alleen het produceren van antwoorden op basis van statistische informatie. Het model kan ook leren van nieuwe interacties met gebruikers en zijn antwoorden aanpassen op basis van de context en specifieke behoeften van de gebruiker. Dit betekent dat ChatGPT kan evolueren en zich aanpast aan verschillende situaties en omstandigheden, waardoor het een waardevolle tool is voor klantenservices, educatieve toepassingen en meer.

Daarnaast is ChatGPT in staat om in verschillende talen te communiceren. Dit komt omdat het model is getraind op tekst data in meerdere talen, waaronder Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans en Chinees. Hierdoor kunnen gebruikers over de hele wereld profiteren van de mogelijkheden van ChatGPT.

Toepassing ChatGPT

Buiten deze voordelen van ChatGPT zijn er veel situaties waarbij je ChatGPT kan toepassen. Wij zetten de tool voor verschillende pijlers in:

  1. Content generatie: het is een feestje om automatische teksten te genereren, zoals nieuwsartikelen, productbeschrijvingen, blogposts, website pagina’s.
  2. Onderzoek: te pas en te onpas worden antwoorden gevonden op vragen
  3. Educatie: als we iets niet weten of nieuwe modellen/ toepassen willen ontdekken
  4. Creativiteit: ideaal zo’n creatieve assistent om te helpen bij het bedenken van ideeën voor marketing campagnes of andere creatieve projecten.

Hoewel ChatGPT een indrukwekkend staaltje technologie is, is het belangrijk om te onthouden dat het model niet perfect is. Net als elke andere AI-chatbot heeft ChatGPT beperkingen en kan het soms moeite hebben om complexe vragen te beantwoorden of de context van een conversatie te begrijpen. Het is daarom altijd belangrijk om kritisch te blijven en de antwoorden van ChatGPT te verifiëren met andere bronnen wanneer dat nodig is.

In conclusie, ChatGPT is een baanbrekende technologie die de manier waarop we communiceren en informatie zoeken kan veranderen. Het vermogen om mensachtige interacties te simuleren en te leren van nieuwe interacties maakt ChatGPT een waardevol instrument voor vele toepassingen.

Explore
Drag