Google Analytics houdt 5 verschillende rapporten bij: realtime, doelgroep, acquisitie, gedrag en conversies. Door middel van al deze rapporten kun je goed zien wat er gebeurt op je website en of je misschien wat dingen moet aanpassen. Wij leggen uit wat de rapporten melden en wat je er mee kan doen.
- Realtime
Realtime laat de activiteit zien op het moment. Voortdurend worden deze gegevens bijgewerkt. Via deze functie wordt het aantal gebruikers op de website bijgehouden op het moment. Ook wordt de locatie van deze gebruikers getoond en door welke zoekwoorden of andere websites zij op de website zijn gekomen. Daarnaast heb je inzicht in welke pagina de gebruiker op dat moment bekijkt.
Met deze gegevens kun je direct inspelen op de behoefte van de websitebezoekers. Voorbeeld: als er op een bepaald moment veel bezoekers zijn op de contactpagina, kun je een pop-up formulier laten inspringen om op een laagdrempelige manier contact te maken.
- Doelgroep
Bij Doelgroep kun je meer te weten komen over je website bezoekers. Je kunt zien of deze gebruikers terugkerend of nieuw zijn en hoe lang zij op de website blijven. Verder krijg je inzicht in de demografische kenmerken, zoals leeftijd en geslacht. Je weet ook op welke locatie en via welk apparaat je website wordt bezocht.
Met deze resultaten kun je de website aanpassen aan de behoeftes van de bezoekers. De tone of voice kun je bijvoorbeeld aanpassen als deze niet aansluit aan de demografische kenmerken van je doelgroep. Als blijkt dat de meeste gebruikers de website via hun mobiel bekijkt, kun je meer aandacht besteden aan een mobielvriendelijke website.
- Acquisitie
Hoe zijn de bezoekers gekomen op je website? In het overzicht van Acquisitie kun je het websiteverkeer raadplegen. Hierbij heb je 4 soorten verkeer: organisch, direct, social en referral.
Bij organisch gaat het om de onbetaalde resultaten van Google. Direct houdt in dat de bezoekers direct de websitenaam hebben getypt in de browser. Bij social zijn de gebruikers via een social kanaal doorgeklikt naar je website. Bij referral hebben bezoekers op een link geklikt die heeft geleid naar je website.
Deze resultaten geven je inzicht in het verkeer naar je website. Je kunt met behulp van deze informatie aandacht besteden aan de vier verschillende wegen. Als blijkt dat de meeste bezoekers komen vanuit LinkedIn (social), wil je dit natuurlijk vasthouden en verhogen door vaker content te maken op LinkedIn die leidt naar de website. Het laat zien dat de LinkedIn gebruikers geïnteresseerd zijn in het bedrijf en naar verdieping zoeken.
- Gedrag
Bij Gedrag wordt het gedrag van de bezoekers op de website bijgehouden. Je ziet welke pagina’s het meest worden bezocht van alle pagina’s. Google Analytics laat ook zien welke zoekopdrachten worden uitgevoerd op je website. Verder wordt gemeten hoe snel de website laadt.
Door te kijken welke zoekopdrachten worden uitgevoerd op je website, weet je waar de bezoekers naar zoeken als zij op je website zitten. Als er bijvoorbeeld vaak wordt gezocht naar de leadprijs, dan kun je een landingspagina met een lead calculator creëren.
Zorg ervoor dat alle pagina’s up-to-date zijn, maar vooral de pagina die het meest wordt bezocht. Als je weet welke pagina’s minder vaak worden bekeken, kun je de inhoud bijvoorbeeld verbeteren. Ga na welke pagina het meest wordt bezocht en bekijk waar het over gaat. Op deze manier weet je welke onderwerpen je website bezoekers interessant vinden.
Let op de laadsnelheid van je website: gemiddeld is een laadtijd van 2 seconde redelijk. Als het laden te lang duurt, zijn bezoekers geneigd om weg te klikken. Dit heeft een negatieve invloed op het bouncepercentage. De laadtijd kun je versnellen door bijvoorbeeld de grootte van afbeeldingen te verkleinen of minder plugs-in te gebruiken.
- Conversies
Bij Conversies kun je doelen stellen, welke vervolgens gemeten worden. Een voorbeeld van een conversie: aanmelding voor een nieuwsbrief. Houd je conversies in de gaten en stuur waar nodig bij. Als je conversies lager zijn dan verwacht dan moet je misschien je website aanpassen zodat de call to action beter naar voren komt. Haal jij al je conversie doelen dan kan je zeer tevreden zijn, maar het kan ook zijn dat je doelen te laag waren ingezet. Het is dan noodzakelijk om nog eens een keer onderzoek te doen naar realistische conversies en het aan te passen.
Door deze 5 rapporten goed bij te houden kun jij met behulp van Google ervoor zorgen dat je marketing en sales kunnen floreren. Wil jij op de hoogte blijven wat je nog meer kan gebruiken? Volg ons dan op LinkedIn