Skip links

Inzet van LinkedIn anno 2022

In principe verandert er niets spectaculairs met betrekking tot de inzet van LinkedIn. Er komen een aantal nieuwe features, zoals een interactief Clubhouse-achtige stijl audio evenementen functie (beta versie: januari en videofunctie begin lente) en een grote naamsverandering voor Sales Navigator. Zo ga jij hier effectief mee om.

Inmiddels zien we het platform en de inzet daarvan steeds meer integreren in de dagelijkse sales en marketing functie. Hier valt nog elke dag winst te behalen doordat het platform zich blijft ontwikkelen.

LinkedIn effectief en efficiënt inzetten vergt aandacht, volharding en analytische vaardigheden. Mijns inziens heeft het platform twee functies: de ideale rolodex (sales en recruitment) en de etalage functie (werkgevers- en merk marketing). Later zal ik deze twee functies en doeleinden nader toelichten.

LinkedIn begint allereerst met jouw LinkedIn zichtbaarheid. Jouw online visitekaartje en etalage. Welke informatie zend je in iemand anders zijn newsfeed? Ook jouw reactieve acties, zoals likes worden getoond bij iemand en hoe positioneer je jezelf online?

Wellicht al bekend bij je in gebruik en zeker handig voor een leuke 0-meting begin van dit jaar: de social selling score (SSI) ontworpen door de makers van het platform. Er zijn vier criteria die zij hierbij hanteren:

1. Het creëren van een professioneel merk 

Houd de klant in gedachten bij het invullen van je profiel. Word een innovatieleider door betekenisvolle bijdragen te publiceren.

2. Uitbreiden van het professionele (online) netwerk 

Vind betere prospects in minder tijd met behulp van tools voor efficiëntere zoekopdrachten en onderzoek.

3. Delen van relevante en boeiende informatie

Ontdek en deel interessante updates om relaties op te bouwen en te ontwikkelen.

4. Relaties opbouwen

Versterk je netwerk door besluitvormers te vinden en vertrouwen op te bouwen.

Hoe zorg je ervoor dat LinkedIn voor je gaat werken in 2022? Uiteraard niet letterlijk.. figuurlijk is het wel degelijk mogelijk om LinkedIn ‘voor’ je te laten werken door het inzetten van de juiste kennis en gebruiksaanwijzing van het platform. Het platform denkt in 0-en en 1-en dus inhoudelijk zijn zij minder geïnteresseerd wat er precies staat, alleen of het er staat. Hoe beter jouw profiel up-to-date is, hoe sneller je gevonden wordt. Daarnaast is het belangrijk om jouw URL aan te passen.

 

 

Hoe haal je meer leads, of interessante professionals uit LinkedIn? Wat is hiervoor de juiste aanpak?

Dit begint met een ‘simpele’ upgrade van jouw profiel: wat wil je uitstralen online? Dit is namelijk de eerste indruk die jij online maakt op een LinkedIn bezoeker. Ook hier geldt; zorg dat alle velden die LinkedIn aandraagt zijn ingevuld. Compact en houd daarbij dezelfde tone of voice aan. Dat leest prettig.

Als de basis goed staat kan je van start! Ben je er klaar voor?

Om effectief te zijn zowel op persoonlijk level, als op organisatie level zijn een aantal aspecten van belang. Wanneer LinkedIn voor je werkt zorgt het voor een continue basis van kwalitatieve leads, vergroot het connecties en zorgt het voor meer bereik en tractie rondom jouw profiel en organisatie.

Zorg dat alle relaties die jij hebt gesproken in de laatste jaren toe worden gevoegd aan jouw netwerk, en blijf dit continueren. Wanneer je professionele netwerk groeit (rolodex) is het interessant om de etalagefunctie te gaan benutten door het delen van relevante content.

Om de ‘etalage’ functie goed te gebruiken helpt het om interessante content te creëren. Denk aan eigen video’s, jouw mening over een actualiteit of een artikel waarin je jouw kennis deelt.

Om het bereik te vergroten kan je zowel persoonlijk en/of als organisatie artikelen creëren. Het voordeel van persoonlijke content ten opzichte van een organisatie?

  • toegestaan om in relevante groepen (alleen toegankelijk voor personen) te plaatsen;
  • opbouwen van een persoonlijke bibliotheek via artikelen. Goed voor je vindbaarheid en expertise positie;
  • delen via updates en artikelen;
  • adverteren is niet mogelijk; alle bereik is organisch gecreëerd;
  • over het algemeen heeft een persoonlijk profiel meer connecties dan een bedrijf aan volgers;
  • persoonlijke content ontvangt meer reacties op dezelfde content

Verschil LinkedIn bedrijfsprofiel en persoonlijk profiel

 

De magic tricks?

In het opstellen van een post valt veel te winnen met betrekking tot het bereik. Door de inzet van hashtags, taggen van bedrijven en/ of andere professionals,  het tijdstip van plaatsing en de tekst (LinkedIn is niet blij met externe links). In een later blog zal ik daarover uitweiden.

De echte magie zit in de ‘oprechte’ wil om kennis te delen. Het gaat erom dat je goed begrijpt welke uitdagingen of ontwikkelingen er spelen in de industrie EN dat jouw mening of zienswijze hierin relevant en interessant is om een post aan te wijden. Dit vergt liefde voor het vak en een goed begrip van de markt en vakgebied.

Door je mening of zienswijze weer te delen draagt dit weer positief bij aan jouw positionering; waar je voor staat en wat je onderscheidt ten opzichte van andere professionals. Hierdoor kunnen professionals zich eerder aangesproken of aangetrokken voelen om verder in gesprek te gaan en/ of jouw profiel te willen volgen.

Daarnaast is het belangrijk om betrokken te blijven bij jouw post. Door op de reacties te reageren, ziet de lezer dat je niet alleen aan het ‘zenden’ bent en open staat voor een uitdagende discussie en tevens om het aantal reacties en het bereik te analyseren. Speelt het topic daadwerkelijk bij jouw doelgroep of zijn het gewoon de drie F’s (Friends/ Family/ Fools) die reageren?

Zodra je een idee hebt hoe vaak en welke topics je onder de aandacht wilt brengen is het goed om strategisch het (online) netwerk te vergroten. Hiervoor kan je verschillende doelen voor ogen hebben qua gesprek: voor een nieuwe opdracht (potentiële klanten) of voor een nieuwe werknemer (potentiële werknemers). Hiervoor heeft LinkedIn verschillende (handige) producten ontwikkeld: Sales Navigator en LinkedIn Recruiter.

Oftewel wil je LinkedIn optimaal inzetten in 2022? Zorg voor een ideale mix tussen push en pull marketing acties. Push (duwen)? Hiermee bedoel ik alle proactieve acties die je onderneemt, zoals professionals uitnodigen of reageren onder andere blogs. Met ‘Pull’ (aantrekken) doel ik op relevante content, zoals video’s of artikelen,  zodat men zich aangetrokken voelt om verder in contact te komen, jouw profiel te bezoeken of te reageren op het blog.

Om het effect van alle acties te meten is het advies om jouw SSI in de gaten te houden en de groei van jouw online netwerk en betrokkenheid te analyseren (bereik, bezoeken, likes, comments, shares). Daarnaast het aantal concrete gesprekken. Als dit allemaal de juiste resultaten met zich meebrengt ga dan pas investeren in tooling of producten van LinkedIn.

Zeker de moeite waard want meer dan 92% van alle B2B-kopers doet eerst online onderzoek en gebruikt daarbij 75% social media om toeleveranciers in kaart te brengen. Ongeveer 60% is via het online kanaal bepaald. De beste vergelijking kan je maken met je eigen gedrag. Wie raadpleeg jij als eerst bij een complexe aankoop?

 

Fendorse is gespecialiseerd in lead generation en online marketing. Wij helpen MKB bedrijven met het genereren van gekwalificeerde leads. Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Maak dan meteen een afspraak of volg ons op LinkedIn.