Skip links

Plutchik’s wheel of emotions

Er is al veel onderzoek gedaan naar de emoties van de mens, zo hebben we vorige week al een artikel geschreven over gedragspsychologie tijdens sales. Deze week zullen we het hebben over gedragspsychologie in de marketing. We gebruiken hiervoor een onderzoek van Robert Plutchik, hij stelt dat mensen sterke kern-emoties hebben. Dit is weergegeven in het  ‘Wheel of emotions’.

Volgens Robert Plutchik zijn er 8 primaire emoties die als basis dienen voor alle andere emoties. Deze 8 emoties zijn te vinden in de middelste ring en zijn tegelijkertijd ook tegenpolen van elkaar:

  • Blijdschap en verdriet
  • Vertrouwen en walging
  • Angst en boosheid
  • Verrassing en verwachting

Er zijn drie elementen te herkennen in Plutchik’s Wheel of Emotions. Deze zijn als volgt:

  • Kleuren: De emoties zijn ingedeeld in kleuren, waarbij emoties die dezelfde kleur hebben als vergelijkbaar worden beschouwd zoals -rood- bij woede, boosheid en ergernis
  • Lagen: Hoe dichter naar het midden, hoe donker de kleuren. Oftewel hoe heftiger de emotie.
  • Relaties: De emoties zijn tegelijkertijd ook tegenpolen van elkaar, deze zijn tegenover elkaar te vinden. Dus blijdschap is de tegenpool van verdriet. De laag waar geen kleuren worden gebruikt geeft een mix tussen twee emoties weer. Dus blijdschap en vertrouwen geeft liefde etc.

Nu we iets dieper zijn ingegaan op het Wheel of Emotion en de betekenissen van alle elementen wordt het tijd om de mogelijke toepassingen van het Wheel of Emotion onder de loep te nemen. In het consumentengedrag is het belangrijk om te analyseren waar de emoties van de consument vandaan komen, hoe je ze moet oproepen en hoe intens de ervaring zij deze emotie ervaren

Intensiteit en viral marketing

De intensiteit van de emoties wordt weergegeven door de lagen. Als we inzoomen op de emotie walging, is de meest intense vorm: afschuw. Denk bijvoorbeeld  aan reclame uitingen van dierenactivisten of de straathonden rondom kerst. Bij het uploaden van een video waarin dierenmishandeling voorkomt zul je snel deze reacties teweegbrengen en zal de video sneller viral gaan. Voor viral marketing is het dus het meest aantrekkelijk om je te focussen op de diepst liggende emoties.

Emoties en loyalty marketing

De secundaire emoties in dit model worden gevormd door de relaties tussen twee naast elkaar liggende emoties. Zo is liefde een belangrijk gevoel in het hedendaagse leven van de mens, gevormd dus door de combinatie van blijdschap en vertrouwen. Zowel in de B2C, maar vooral ook in de B2B markt is het erg belangrijk om geliefd te zijn. Voor de loyaliteit van jouw klanten is het dus belangrijk om voor blijdschap te blijven zorgen en het vertrouwen te winnen.

Lees hier meer over loyaliteit

Positionering en strategie

Ook voor de positionering van jouw bedrijf en de strategische handelingen in de marketingprocessen is het handig om hier een goed begrip van te hebben. Als een bepaald merk probeert om een mysterieuze uitstraling te hanteren, is het goed om in het verrassings-spectrum te zitten. Hierbij hoort dus ook dat de tegengestelde emotie ‘verwachting’ dus logischerwijs niet getriggerd moet worden bij de doelgroep.

In zowel digital sales als digital marketing blijft het belangrijk om een goed besef en begrip te hebben van deze emoties, daarom raadt Fendorse dus aan om voorafgaand elke externe en interne communicatie altijd goed te bepalen wat je nu eigenlijk wilt oproepen. Mocht je meer willen leren over deze methodiek, dan kun je je aanmelden voor onze Summer School. Houd onze Social Media in de gaten voor meer informatie.

Bronnen:

Plutchik, R. (1980). Plutchik’s wheel of emotions.

Plutchik, R. (1990). Emotions and psychotherapy: A psycho-evolutionary perspective. In Emotion, psychopathology, and psychotherapy (pp. 3-41).

Explore
Drag