Skip links

Traditioneel versus modern marketing & sales

Het grootste verschil tussen traditionele en moderne sales- en marketingtechnieken zit in de explosieve groei van digitale technologieën en de manier waarop data worden verwerkt. Consumentengedrag is drastisch veranderd, maar veel ondernemers houden vast aan traditionele marketing- en salestechnieken. En dat is zonde.

Traditionele sales & marketing

Bij traditionele sales gaat het om verkoop, acquisities en het onderhouden van klantcontacten. Technieken richten zich voornamelijk op het verzamelen van contactgegevens, afspraken maken met prospects, visitekaartjes verzamelen op netwerkevents en het beruchte cold calling.

Traditionele marketing richt zich op het ontwikkelen van nieuwe business kansen en inkomstenstromen. Hiervoor worden vaak folders, brochures en catalogussen gemaakt. Een website is vaak maar bijzaak.

Moderne marketing & sales

Met de komst van internet en digitale technologieën worden sales en marketing meer complex, maar het biedt bovendien ook veel nieuwe kansen.

Prospecting

Voor het vinden van nieuwe prospects bestaan applicaties die je helpen in het identificeren van nieuwe klanten. Daarnaast speelt ‘modern’ prospecting in op de behoefte van het juiste moment met de juiste benadering.

Neem bijvoorbeeld de LinkedIn Sales navigator, waardoor je snel en effectief een prospectlijst kunt samenstellen, gebaseerd op functie en verantwoordelijkheden.

Het stelt sales in staat efficiënt op de hoogte te blijven van de ins-and-outs van de markt, doordat je online discussies kunt volgen. Met deze informatie kan je nieuwe leaflets (inbound marketing) ontwikkelen en de vragen tijdens direct sales gesprekken hierop laten aansluiten (sales).

Inbound lead generatie

Elk sales proces kan beginnen op twee manieren. De koper vindt de verkoper of de verkoper vindt de koper. Marketing en sales kunnen hier in de nieuwe wereld op inspelen door middel van lead scoring. Met je content kun je de koper aantrekken met advertenties of actieve marktbewerking. Door de bezoeker te volgen met analytics of inhoud verkregen vanuit de prospect, kun je verkoopsignalen eerder herkennen. Zo kun je de koper begeleiden in het aankoopproces.

Groter bereik met minder kosten

Er bestaan meer opties dan voorheen in de keuze van platform en middelen. Voorheen ging het nog vooral om televisie, krant, radio en reclamefolders. Nu zijn daar ook social media en affiliate marketing bijgekomen. Door organisch potentiële klanten en prospects aan jouw bedrijf te binden (likes, volgers), kan je kosteloos je bereik vergroten.

Meten is weten

Met een goed CRM systeem verkrijg je inzicht in de sales cycles en sales funnel. Door dit proces inzichtelijk te hebben, kan je ‘zwakke’ plekken ontdekken en deze met pro-actieve campagnes aanpakken en verbeteren. Daarnaast kan je een salesfunnel/CSM opbouwen dat dynamisch en connected is met jouw website. Hierdoor krijg je meer inzicht in het gedrag van je prospects en hier je sales en marketing op afstemmen.

Engagement vergroten

Waar je voorheen nog afhankelijk was van e-mail en telefoon, kun je tegenwoordig door middel van bijvoorbeeld chat software snel een professionele helpdesk opbouwen. Hierdoor kun je als bedrijf direct inspelen op alle vragen van klanten en kun je klachten snel en op een klantvriendelijke manier oplossen.

Wil jij ook graag weten op welke manier je marketing en sales op een meer moderne en effectieve wijze kunt inzetten?
Fendorse is gespecialiseerd in online marketing en lead generation. Wij helpen MKB bedrijven met het genereren van gekwalificeerde leads. Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Maak dan vandaag nog een afspraak.